Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark

I en egen del av Slottsparken ligger Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark – en park med skulpturer av og for barn. – De er her for dere, de er til å ta på, og ikke bare til pynt.

 

 

 

 

 

 

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark ble etablert i anledning Kongeparets 25-årsjubileum i 2016, og åpnet av Hans Majestet Kongen sammen med Hennes Kongelige Høyhet Prinsessen. I talen sin den gangen sa Kong Harald dette om de første skulpturene: – De er her for dere, de er til å ta på, og ikke bare til pynt.  

Skulpturene har blitt til mellom 2016 og 2019 etter konkurranse blant 5.- og 6. klassinger i alle deler av landet. Skulpturidéene  plukkes ut av en jury med kunstfaglig kompetanse og videreutvikles i samarbeid med ulike profesjonelle kunstnere, utøvere og håndverkere. Formgiverne er med i selve produksjonsprosessen. Vinnerforslagene har blitt satt i produksjon av profesjonelle håndverksbedrifter med barnas formgivning som arbeidstegning. Barna har deltatt i prosessen og sett verkene ta form – fra tegning og modell til ferdig skulptur. Til slutt har skulpturene blitt avduket i Slottsparken med Prinsesse Ingrid Alexandra og andre medlemmer av Kongefamilien til stede.

Gratulerer til de unge kunstnerne, lærere som har bistått og kunstnere samt håndverkere som har vært med i produksjonen.

– Vi er svært stolte og glade for at barn og voksne – for all fremtid – vil kunne glede seg over disse flotte skulpturene – som på ulikt vis forteller noe om hva barn og unge i vår tid er opptatt av, sa Dronningen under en av avdukingene.  – Man kan ta på dem, fabulere over dem, vandre blant dem, klatre og klyve – og i det hele tatt: Få en kunstopplevelse i denne parken som både vi, byens befolkning og tilreisende er så glad i.

De siste tre skulpturene kom på plass sommeren 2019. Ferdigstillelsen av parken ble høytidlig markert 17. september 2019.

Skulpturene i parken

Dette er skulpturene du kan se i Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark:

Kanin i trøbbel

Tittel: Kanin i trøbbel, 2016
Formgiver: Emma Hansen, Ballangen skole
Materialer: Pulverlakkert bronse
Medvirkende profesjonell kunstner: Ellen Solberg
Juryen sier: Kanin i trøbbel står frem som en særdeles uttrykksfull figur. Dens herlige overraskende mine formidler en følelse vi alle kan kjenne igjen. Skulpturen kommer til å stå frem som et
humoristisk og tankevekkende arbeid.

Geometrisk rev

Geometrisk rev var et av de første bidragene til Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffTittel: Geometrisk rev, 2016
Formgiver: Sofie Sollid Gjertsen, Setermoen skole, 2016
Materialer: Pulverlakkert stål
Medvirkende profesjonell kunstner: Harald Fossen
Juryen sier: Den geometriske reven står frem som en meget gjennomtenkt og godt utarbeidet idé. Skulpturens geometriske utforming kombinert med dens oppvakte gest vil gjøre den til et spennende innslag i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.

Ansiktsløse mann

Ansiktsløs mann. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Tittel:  Ansiktsløs mann
Formgiver:  Evald Møller Johansen, Lilleby skole, 2017
Materialer: Bronse
Medvirkende profesjonell kunstner: Ellen Solberg
Juryen sier: Ansiktsløse mann har en veldig spennende problematikk i seg. Dukken har ansiktet for mannen og uttrykker seg for ham. Den er underfundig, sterk, fin og poetisk i uttrykket.

Roggbif

Skulpturen Tittel: Roggbif
Formgiver: Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl ved Slåstad skole i Sør-Odal, 2017
Materialer: Pulverlakkert aluminium
Medvirkende profesjonell kunstner: Fredrik Raddum
Juryen sier: Roggbif er en vakker og elegant portal besøkende i Slottsparken kan gå gjennom. Både formmessig og fargemessig er den lekende og barnlig. Den vil bli et elegant utført bidrag til Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark.

Instrument

Instrument. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Tittel: Instrument
Formgiver: Norah Hansen, Kringler-Slattum skole, 2018
Materialer: Glass
Medvirkende profesjonell kunstner: Fredrik Raddum
Juryen sier: Instrument er en vakker abstrakt form. Den er grasiøs og skaper undring. Valg av materialet glass er originalt og spennende.

Mitt mot

Tittel: Mitt mot
Formgiver: Christian Mathias Andresen, Moss Internasjonale skole, 2018
Materialer: Bronse
Medvirkende profesjonell kunstner: Magnus Berntz Eriksen
Juryen sier: «Mitt mot» er et personlig bidrag som skaper et bilde som vi alle kan kjenne oss igjen i. Den smeltende mannen er svært uttrykksfull og hjelper oss til å se at alle kan føle seg usikker, nervøs og utilpass.

Jordas hånd

Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffTittel: Jordas hånd
Formgiver: Helene Breen Brudevoll, Botne skole, 2018
Materialer: Stein
Medvirkende profesjonell kunstner: Magnus Berntz Eriksen
Juryen sier: «Jordas hånd» er et viktig bidrag til parken. Skulpturen viser et engasjement for verden vi lever i og minner oss på at vi som forvaltere må ta ansvar og verne om den.

Den store marken

Den store marken. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffTittel: Den store marken
Formgiver: Nicklas Eskedal-Christophersen, Oliver Kristoffer Brækken, Julian Malachi Kumar Karpis og Kristoffer Bentzen-Lunder, Eikeli skole, 2018
Materialer: Bronse
Medvirkende profesjonell kunstner: Ellen Solberg
Juryen sier: «Den store marken» er en morsom og tankevekkende skulptur. Skulpturen løfter fram en av mange viktige skapningen som er med å holde jorden vår fruktbar. Utførelsen er leken og dynamisk.

Tallblyanten på rømmen

Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Tittel: Tallblyanten på rømmen
Formgiver: Lise Margrethe Kvernvold, Vaulen skole, 2019
Materialer: Sveiset aluminiumrør med pulverlakkert blyant og tupp
Medvirkende profesjonell kunstner: Harald Fossen
Juryen sier: En finurlig skulptur som setter tankene i gang. Er den på rømmen fra en som ikke vil gjøre lekser, eller stikker den av fra digitaliseringen i skolen? Et spennende visuelt uttrykk med sin slanke og dynamiske form.

Rar benk

Rar benk. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Tittel: Rar benk
Formgiver: August, Paradis skole, 2019
Materialer: Pulverlakkert syrefast stål
Medvirkende profesjonell kunstner: Harald Fossen
Juryen sier: En leken og spennende form. Kubene inviterer til lek, men også som sittemøbel. Kubenes forskjellige størrelser og plassering skaper en bevegelse som er stram, men luftig.

Munnben

Munnben. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Tittel: Munnben
Formgiver: Emma Sofie Nesse Torgersen, Tysnes skole, 2019
Materialer: Pulverlakkert bronse
Medvirkende profesjonell kunstner: Magnus Berntz Eriksen
Juryen sier: Dette er en skulptur som skaper undring. Den har en absurd humoristisk form som henvender seg direkte til betrakteren. Den griper tak i deg, det er vanskelig å ikke la seg på virke av dens humør og lekenhet.

Putemannen

Skulpturen «Putemannen» har også fått plass i Skulpturparken. Den er formgitt av Jonas Gjerstad, Martin Danning og Mathias Svendsen fra Sagdalen skole, og opprinnelig laget til skulpturstien på Akershus festning. Da Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark ble etablert i 2016 fikk den låne Putemannen fra Akershus. Det har blitt en permanent ordning.

Skulpturparken er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB og Kulturselskapet Fargefabrikken har vært prosjektansvarlige

Fra Kongehusets nettside: – Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark

Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

 

 

 

2016 choisir la robe de mariée pour vous-même,Robe De Mariée les prix de la boutique en ligne française moins chers, d'excellente qualité. Il est votre meilleur choix. Balklänningar har varit populär i partiet.Balklänning Men genom de breda ben byxor är medvetna om att inte att breda ben byxor lätt att kontrollera. Balklänning Robe De Mariée Robe De Mariée Balklänning