Art on Wheels

Høsten 2022 startet vi opp et spennende samarbeid med NOASS- kunstsenter i Riga i Latvia. «Art on Wheels» er en ny samtidskunst-produksjon for barn og unge utviklet i samarbeid med kunstnere fra Latvia og Norge i samproduksjon med latviske barn og unge. I løpet av høsten 2022 og våren 2023 forvandles to «vans» til galleri og workshop-space som skal på turne i Latvia og Norge.

Fargefabrikken samarbeider med NOASS kunstsenter som er en av de eldste kunst og kulturorganisasjonene i Latvia. Sammen skal vi utvikle en utstilling med et formidlingsprogram som skal utforske og vise kreativt mangfold.

De fire nye kunstverkene er tverrfaglige og innovative verk. Utstillings-kurator Sandra Ķempele sier: «Med dette prosjektet ønsker vi å skape en kreativ, aktiv og inspirerende opplevelse for barn og unge i møte med kunst. Vi skal fremme tilgjengeligheten av visuell kunst utenfor hovedstaden i Latvia. Prosjektet er dialogbasert og involverer barn og unge i kunstproduksjons-prosessen. Kunstnerne og elevene/studentene samarbeider i hele prosessen og tar opp temaer som er viktige for barn og unge.»

Hva vil skje i prosjektet? Art on Wheels skal reise rundt i regionene i Latvia, besøke skoler og byfestivaler og tilby en interaktiv utstilling med et kreativt verksted. Besøkende skal få muligheten til å bli bedre kjent med bruken av teknologi i kunst. Art on Wheels skal også på tur til Norge til Fredrikstad Animation Festival og Galleri F 15 i oktober 2023.

Tre kunstnere fra Latvia og en fra Norge deltar i prosjektet. Kunstnerne skal samarbeide med barn fra to pilot-skoler og lage nye kunstverk i ulike medier. Vandreutstillingen vil bli ledsaget av et pedagogisk program som skal fremme barnas kreativitet på en uformell, støttende og inspirerende måte. I tillegg vil det bli arrangert seminarer til lærere. Tema er prosjektets prosess og metoder, hvordan bruke samtidskunst i undervisning.

Forventede resultater:

  • 4 unike, innovative kunstverk, skapt sammen med elever
  • 2 seminarer for lærere
  • et godt gjennomtenkt utdanningsprogram for publikumsutvikling som vil oppmuntre til kreativitet i den digitale tidsalderen
  • en ny og tilpasningsdyktig måte å presentere kunst på i form av omreisende minibusser
  • besøk til 50 skoler i Latvia, byfestivaler og 2 byer i Norge

«Art on Wheels» er et prosjekt finansiert av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EEA) tilskuddsprogrammet «Lokal utvikling, fattigdomsreduksjon og kulturelt samarbeid».